Skip to content

Evaluatie van het Ontwikkelingsrelevantie Infrastructuurontwikkeling (ORIO) programma

Bij de externe evaluatie van het ORIO-programma werden de resultaten tot dusver beoordeeld.
De belangrijkste doelstellingen waren:

– Het bepalen van de relevantie, effectiviteit, efficiëntie, additionaliteit en beleidscoherentie van het ORIO-programma;

– Te leren van de beoordeling van de werking en effecten van het ORIO-programma en het gebruik van middelen om relevante informatie te genereren voor de verbetering van soortgelijke programma’s.


De evaluatie was gericht op de periode van 2009 tot eind 2018 en had betrekking op belangrijke kwesties op zowel programmaniveau als op projectniveau. Het combineerde kwalitatief onderzoek gebaseerd op een studie van documenten en interviews met belanghebbenden met kwantitatief onderzoek gebaseerd op gegevens uit het portfolio van projecten en gegevens verzameld voor de volgende casestudy’s:

– Verbetering van de gezondheid van moeders en pediatrische patiënten in de Zanzibar-archipel, Mnazi Moja Hospital, Tanzania;

– Rehabilitatie van Kilimanjaro International Airport, Tanzania;

– Ontwikkeling van de haven van Ziguinchor, Senegal;

– Op satellieten gebaseerd systeem voor watermonitoring en stromingsvoorspelling voor het stroomgebied van de Niger, Niger.

Voor zover beschikbaar heeft het gebruik gemaakt van bevindingen van zes effectbeoordelingen die (worden) uitgevoerd door externe consultants in het kader van afzonderlijke contracten.

Het team van consultants voor de evaluatie stond onder leiding van Nico van der Windt (Erasmus Universiteit Rotterdam) en bestond verder uit Elena Gross (Universiteit van Bayreuth), Martin van der Linde (onafhankelijk onderzoeker), Niek de Jong, Dr. Ogenis Brilhante, Floris de Haan, Jan-Jelle Witte en prof. Dr. Geske Dijkstra (allen Erasmus Universiteit Rotterdam). Viviana Cordero Vinueza bood nuttige hulp bij het onderzoek. De volgende beoordelaars hebben ook bijgedragen aan de onderliggende casestudy’s van deze evaluatie: Dr. Stephen Kirama uit Tanzania, de heer Ousseynou Diop uit Senegal en mevrouw Fannata Souleymane Mamdou Mari uit Niger.

Implementatieperiode: januari 2019 – maart 2020    

Hoofdrapport:

Nico van der Windt en Niek de Jong. Evaluatie ORIO – “Ontwikkelingsrelevante Infrastructuurontwikkeling”. Laatste rapport. Het rapport is samengesteld in opdracht van de afdeling Duurzame Economische Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Erasmus Universiteit Rotterdam, maart 2020.